”Jokainen olkoon alamainen sille esivallalle, jonka vallan alla hän on. Sillä ei ole esivaltaa muutoin kuin Jumalalta; ne, jotka ovat, ovat Jumalan asettamat.” (Room 13:1)
On vaikeaa määritellä sitä, kuinka paljon kristittyjen tulisi vaikuttaa yhteiskunnassa, koska Raamattu ei anna kovin monia esimerkkejä esivallan alla toimimisesta. Meille on annettu kehoitus ”Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa” (Matt. 6:33), ja ”Älkääkä mukautuko tämän maailmanajan mukaan…” (Room. 12:2). Raamatun mukaan jokaisen kristityn tulee siis keskittyä mielensä uudistamiseen ja sen tutkimiseen, mikä on Jumalan tahto elämässämme.
On kuitenkin totta kai tärkeää, että päätöksenteossa on mukana uudestisyntyneitä kristittyjä esivallan piirissä kaikissa eri yhteiskunnan kerroksissa. Jokainen yhteiskuntamme tilaa seuraava kristitty ymmärtää sen, että vihollisemme pyrkii vaikuttamaan kaikella valheen voimalla maamme tulevaisuuteen. On tärkeää rukoilla, että ne henkilöt, jotka Jumala on johdattanut valta-asemaan, vastaavat kukin paikallaan omaan kutsuunsa ja saavat rohkeuden vastustaa pahaa.
Rukous
”Minä kehoitan siis ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuningasten ja kaiken esivallan puolesta, että saisimme viettää rauhallista ja hiljaista elämää kaikessa jumalisuudessa ja kunniallisuudessa.” (1. Tim 2)
Yllämainittu raamatunkohta kehoittaa käyttämään rukoilua keinona vaikuttaa yhteiskuntaan ja sen kehitykseen. Meistä jokainen voi rukoilla, että Jumala olisi armollinen maallemme ja että Hän saisi ohjata maamme esivaltaa kaikessa päätöksenteossa.
Yksilöt
Jokainen kristitty vaikuttaa niin puheilla, teoilla kuin tekemättä jättämisellään omaan lähi-ympäristöönsä sekä laajemmin koko yhteiskuntaan. Olipa kyseessä lähipiirille tai esimerkiksi työyhteisölle esitetty Jumalan sanan tai kristillisen arvomaailman puolustus, on se Jumalan mielen mukaista vaikuttamista.
Mikäli olet uudestisyntynyt kristitty, omatuntosi sekä moraalisi tulisi näkyä myös vaelluksessasi. Jokaisen uskovan tulee pyrkiä tekemään sellaisia konkreettisia valintoja, jotka ovat linjassa Raamatun totuuden ja kehoituksien kanssa.
Maallinen laki vastaan Jumalan Sana
Mitä tehdä, kun esivalta ja säädökset törmäävät Jumalan sanan kanssa?
Apostolien teoissa Apostolit itse totesivat seuraavasti: ”Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä.” (Apt 5:29). Meidän uskovien tulee kunnioittaa ja noudattaa esivaltamme käskyjä, mutta vain niin kauan, kuin lait ja asetukset pysyvät Jumalan tahdon mukaisina, siis rakennettuna raamatulliselle perustalle.
Raamattu myös varoittaa meitä laittomuuden valtaanpääsystä (Matt. 24:12) osana lopunaikojen tunnusmerkkejä. Mainitaan jopa laittomuuden ihminen, joka hänkin pyrkii muuttamaan ajan ja lain (Dan.7:25).
Olemme Suomessakin saaneet maistiaisia siitä, kun esivalta pyrkii asettamaan lakeja, jotka ovat vastoin Jumalan tahtoa. Tulevaisuuden kehitys ei näytä kovinkaan valoisalta tässä suhteessa. Näissä tilanteissa emme saa hyväksyä vääryyttä ja laittomuutta, vaan meidän tulee vastustaa sitä ja puolustaa totuutta rakkaudessa, lohduttaen itseämme ja toisia Luukkaan evankeliumin sanoin:
”Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä.” (Luuk. 21:28)
Kirjoittaja:
Radio Liekki